2 Eylül 2013 Pazartesi

Vücut Geliştirmeye Yeni Başlayanlar İçin Beslenme Programı

Vücut geliştirme sporunda beslenme, çoğu kimsenin düşündüğünden çok daha önemlidir.
Eğer kas gelişimi için gerekli olan iki temel unsurdan “egzersiz mi beslenme mi” diye sorarsanız, beslenmenin kesinlikle en az çalışma kadar önemli olduğunu söyleyebilirim.
Hatta, aşağıdakine benzer bir beslenme düzenini izlemeyecekseniz, antrenmanlarda boşuna kendinizi yorarak yıpratmamanızı tavsiye ederim.
Bizim branşımızda beslenme, kas gelişiminin vazgeçilmez tamamlayıcısıdır. Ancak iyi bir antrenman programı, uyku ve beslenme düzeniyle hayal ettiğiniz vücuda sahip olabilirsiniz.
Aşağıdaki örnek beslenme programını abartılı buluyorsanız, size yolun daha başında olduğunuzu ve ileriki programlarda böyle bir diyete çeşitli besin takviyelerinin de dahil olacağını hatırlatmak isterim.
Bu programdaki amaç, öncelikle besin takviyelerini kullanmadan vücudunuzun gidebileceği noktaya ulaşmasını sağlamaktır.
Sabah Kahvaltısı (08.00 – 09.00 arası)
  •     2 Yumurta
  •     Tuzsuz ve yağsız beyaz peynir ya da tuzsuz lor peyniri
  •     2 – 3 Dilim esmer ekmek
  •     1 Küçük domates
  •     Büyük bardak süt
  •     1 Yemek kaşığı dolusu fıstık ezmesi ya da bal

Ara Öğün (10.30 civarı)
  •     2 Adet meyve (Elma, portakal ya da muz)
Öğle Yemeği (12.00 – 13.00 arası)
  •     Bir porsiyon ızgara et ya da tavuk (döner olmamalı, tavuğun derisi yenmemeli)
  •     Salata (çok az zeytinyağlı, bol limonlu) ya da haşlanmış yeşil sebze (brokoli, brüksel lahanası vb)
  •     Kepekli makarna, bulgur pilavı ve pirinç pilavı (yağsız ve dönüşümlü olarak)
Ara Öğün (14.30 – 15.30 civarı)
  •     10 – 12 adet çiğ badem ve fındık
Ara Öğün (16.30)
  •     Bir bardak süt ve 3 – 4 adet kepekli kurabiye ya da ufak bir kase müsli
  • Antrenmandan hemen sonra taze sıkılmış meyve suyu (Nar, Greyfurt, Kivi vb)
Akşam Yemeği (20.00 – 20.30 arası)
  • Bir porsiyon ızgara et, tavuk göğsü ya da balık
  • Bir porsiyon baklagillerden özellikle mercimek, kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi ya da bakla ezmesi (çok az yağlı ve dönüşümlü olarak)
veya
  • Yağsız ton balığı ve kepekli makarna, çiğ maydanoz ile
Ara Öğün (yatmadan 1 saat önce)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder