22 Temmuz 2013 Pazartesi

En Verimli Şekilde Kas Yapmak İçin Program Rutinleri

Vücut geliştirme antrenmanları hakkındaki bu yazı, sitemizi destekleyen önemli bir İngilizce vücut geliştirme sitesi olan Critical Bench sitesinden alınmıştır. Critical Bench, uzun zamandır BodyTR’yi desteklemektedir ve müteşekkir olduğumuz kuruluşlar arasındadır. Critical Bench yazılarının Türkçe yayın haklarını almamızda aktif rol oynayan Samime Ünlü Sonugüler ve Onur Kasap’a çok teşekkürler.

Yazının orijinal adresi: http://criticalbench.com/muscle_building_effective_gains.htm
Yazar: Joey Vaillancourt
Yazıyı Türkçeye çeviren BodyTR yazarı: Seçkin Eroğlu
Vücut geliştirme (body building) hakkında olup sağlıklı yaşam (fitness) hakkındaki bu yazıda kullanılan telif haklarıyla korunan görseller: Jason, Ausseher ve ★ spunkinator Creative Commons lisanslarına uygun olarak kullanılmıştır.

En Verimli Şekilde Kas Yapmak İçin Üç İdeal Vücut Çalışması Program Rutini

Çeviren: Seçkin Eroğlu
Kas yapmak için hangi programa bağlı kalmamız gerektiği konusunda tereddüt yaşarız. Önümüzde gerçekten de her biri işe yarayan pek çok seçenek vardır. Asıl soru, bunlar içerisinden kendimiz için en iyi olacak programın hangisi olduğudur. Bu yazıda en popüler rutin programlardan bahsedeceğiz. Programlar hakkında vereceğimiz bilgi ise sizin seçiminizi bilinçli yapmanıza yardım edecektir.

1) Üç Günlük Tam Vücut Programı

Haftada toplam üç gün rutin olarak yapılan egzersizdir. Bir gün egzersize sonraki gün ise dinlenmeye ayrılır. O haftadaki üçüncü egzersiz sonrası ise iki gün tatil yapılır ki pek çok insan bunu hafta sonuna denk getirir. Özellikle yeni başlayanlar için tipik programdır. Bu programda bütün vücut çalıştırılır. Bu programın yeni başlayanlar için ideal olmasını sağlayan pek çok neden arasında;
1) Aynı hareketler defalarca tekrar edildiği için hareketlerin akılda tutulması ve düzgün yapılması daha kolaydır.
2) Kaslar yeni kurulma (ilk kez kayda değer miktarda kas inşa etme) aşamasında olduğu için, uzun süreden beri çalışan ve kaldırdıkları ağırlıklar hayli artmış olan insanlara göre kas yenilenmesi daha hızlı olacaktır; yani bir günlük dinlenme miktarı yeterli gelecektir.
3) Yeni başlayan biri olarak fiziğiniz için; az çalışma, çok aşırı çalışmaya göre daha fazla kazanç sağlayacaktır.
Fiziğinizin çalışmaya uyumlu hale gelmesi ve yeteri kadar dinlenebilmesi için üç gün tam vücut programı mükemmel bir başlangıç programıdır. Sonrasında kolayca tamamen hacme veya sıkılaşmaya yönlenebilirsiniz.

2) Dört Günlük Parçalı Program

Bu program, üç gün tam vücut çalışmasından sonraki adımdır. Genelde orta düzey vücutçular için uygundur. Bu programda pek çok çeşitlilik bulmak mümkündür ama en yaygını; bir gün üst vücut, sonraki gün de alt vücut yapmaktır. Sonrasında bir gün dinlenme vardır ve ertesi gün tekrar aynı şekilde çalışılır. Üç günlük programda olduğu gibi hafta sonu iki günü tatile ayırabilir veya bir günlük dinlenmenin akabinde tekrar başlayabilirsiniz. Tabii eğer iki gün dinlenmeyi seçmezseniz ertesi haftanın rutinini bozmuş olursunuz.
Bu programın orta seviye olarak kategorize edilmesinin nedeni şudur: Uzun süredir çalıştığınız için artık yüksek ağırlıklar kaldırmaktasınızdır; bu sebepten artık çok daha fazla dinlenmeye ihtiyacınız olacaktır.
Bu programla her bir kasın dinlenme sürelerini uzatmış oldunuz; ama bu size, spora ayrılan fazladan bir güne mal olacaktır. 3-6 aylık tam vücut çalışmasının ardından parçalı programa geçip yaratacağınız kasların tadını çıkarabilirsiniz.

3) Beş Gün Parçalı

Beş gün parçalı program herkese önerebileceğim en ileri programdır. Tabii ki haftanın yedi günü yapılabilecek
rutin programlar veya günde iki seferden haftada 14 antrenman içeren programlar da mevcuttur. Ama sonuçta bir çizgi çekmek gerektiğinde ben doğal vücutçuların %99’una haftada beş gün çalışmayı öneriyorum.
Yıllarca çalışıp maksimum gücünüze ve maksimum büyüklüğünüze ulaşmanızın ardından artık beş gün parçalı programa geçip her antrenmanda bir-iki kas grubuna odaklanmak isteyebilirsiniz. İki sene veya daha fazla çalıştıktan sonra başlarda fark ettiğiniz kuvvet kazanımlarının (merkezî sinir sisteminizin adaptasyonu yüzünden) artık aynı belli hızda seyretmediğini göreceksiniz. Fazladan kas geliştirmek için ağırlığınızı arttırmakta çok zorlanabileceğiniz bir noktaya gelmek işten bile değildir. Bu tabii bu iş imkânsız demek değil ama gerçekten işin çok zorlaşması demektir.
Bu noktada en iyi strateji belli bir kasa yoğun şekilde yüklenmek ve tam iyileşmesi için ona sonrasında yeterli süreyi tanımak olacaktır.


Vücut Çalışmaya Başlarken Tavsiyeler

Eğer hâlâ başlangıç noktanızın ne olduğunu anlamadıysanız aşağıdakine göre düşünün:
Başlangıç Seviyesi: 6 ay veya daha az süreyle yoğun ağırlık çalışması
Orta Seviye: 6-18 ay çalışma
İleri Seviye: 24 ay ve üzeri
Eğer zaman zaman ama düzensiz olarak yaptığınız vücut çalışmaları yılları bulmuşsa kendinizi orta seviye olarak kabul etmeyi düşünebilirsiniz. Ama yine de başlangıç seviyesi gibi başlayıp sonradan daha yüksek ağırlıklara yoğunlaşmayı da tercih edebilirsiniz. Bu tamamen sizin seçiminiz.
Önce seviyenizi belirleyin ve ardından kendinize en uygun rutin programı seçin.
Sabırlı olun ve bir programa başladığınızda ona yoğunlaşın. Böylece katettiğiniz her programla beraber elde ettiğiniz büyük kazanımları fark edeceksiniz.

Kaynak : http://www.bodytr.com/2011/05/en-verimli-sekilde-kas-yapmak-icin-program-rutinleri.html

21 Temmuz 2013 Pazar

Göbek bölgesi yağları kasa çevirmek için ne yapmalıyım?

  

Göbek bölgesi yağları kasa çevirmek için ne yapmalıyım?


Göbek bölgesindeki yağlanma ve bel kalınlaşması çoğu insanın ortak sorunu olarak günümüzde öne çıkan bir bölgesel yağlanma problemidir.  Bel yağlarının ve göbek bölgesinin eritilerek kasa çevrilmesi ise bir çok kişinin merak ettiği bir konudur. Gerçekten vücudumuzun değişik bölgelerine biriken yağ kitleleri uygun formüllerle kasa çevrilebilir mi? Bunun yanıtı evet. Tabi yağ hücrelerini kas hücrelerine dönüştürmekten bahsetmiyoruz. Böyle bir şey zaten bilimsel olarak ta imkansız görünüyor. Ancak aşağıda sizlerle paylaşacağımız ipuçlarını uygularsanız birkaç hafta için yağ biriken karın ve göbeğinizin ve yan simit bölgesi yağlarının zamanla eridiğini ve yerini kas kitlesine bıraktığını göreceksiniz. Peki bunu nasıl başaracağız? Şimdi bunu anlatmadan evvel göbek bölgesindeki yağların neden kas hücresine dönüşmeyeceğini kısaca sizlere aktaralım.
göbek eritme egzersizleri
göbek eritme egzersizleri
Bilindiği üzere vücudumuzdaki hücreler 4  çeşide ayrılmaktadır: 1) kas hücreleri, 2) bağ doku hücreleri 3 yağ hücreleri 4) kemik hücreleridir. Bu hücreler yapı ve özellik itibarıyla birbirinden farklı olup birbirine dönüşme imkanı bulunmamaktadır. Diğer taraftan bu hücrelerin ortak bir yaşam döngüsü bulunmaktadır. Her hücre büyür, bölünür ve ölür. Ama asla başka bir hücre türüne dönüşmez.
Vücuttaki yağ hücreleri kas hücresine dönüşmez.
Peki insanlar neden kasın yağa dönüştüğüne inanır? Bunun en önemli nedeni egzersiz yapan kişilerin yağ yakması neticesinde yağ hücreleri kas dokuları tarafından enerji ihtiyacının karşılanması için yakılır. Bunun için bol egzersiz, şekersiz ve yağsız besin tüketimi gibi bir takım şartlar gerekmektedir.  Egzersiz yapılan karın bölgesi ve yan göbek kısmı gibi yağ dokularının biriktiği kısımlarda birkaç hafta içerisinde belirmeye başlayan ve birkaç ayda da kendini iyice hissettiren bir bölgesel incelme süreci başlamaktadır. Egzersizin bir diğer faydası ise yeme içme konusunda eskisi kadar dikkatli olma gereksinimini büyük ölçüde ortadan kaldırmasıdır.  Yani zayıflamak için boğazınızdan kesme konusunda becerikli değilseniz bu durumda egzersizle zayıflama yolu tam size göre demektir.

Ancak egzersizin bir de dikkat edilmesi gereken bir yönü var. O da egzersiz bırakıldıktan sonra yeme alışkanlıklarınızda değişikliğe gitmezseniz, daha doğrusu egzersiz yaptığınız dönemdeki gibi hesapsızca yeme içmeye devam ederseniz bu durumda kısa sürede aşırı kilo alma riski ile karşı karşıyasınız demektir. Çünkü spor ve egzersiz yapan bir bünyenin kalori ihtiyacı hareketsiz yaşam süren birine göre % 20-25 daha fazla olmaktadır. Bu da ortalama günlük 500 kalorilik bir fark olarak ortaya çıkıyor. Egzersiz bırakıldığında ise kas hücrelerinin eskisi gibi enerjiye ihtiyacı olmuyor ve kaslar hacim olarak küçülürken vücudumuz gelecekteki olası egzersiz sürecine karşı kas çevresine yedek enerji depoluyor. Bu depolamanın ise yağ dokusu biçimde olması tabi ki kaçınılmazdır.
Bu nedenle egzersiz yapan kişilerin kas dokularını yağa dönüştürmemesi için dengeli beslenme ile birlikte hafif te olsa sürekli bir biçimde egzersiz yapmaya devam etmesi gerekiyor. Yağları kasa dönüştürmek için ise düzenli egzersizin yanında uygun bir beslenme programı da uygulamak gerekiyor. Bunun için söyle bir beslenme  önerileri uygulanabilir:

- Günde ortalama 5-7 öğün beslenmek
- Sebze tüketmek. Yeşil sebzeler bu açıdan en idealdir.
- Lif ve antioksidan bakımından zengin meyvelerle beslenmek.
- İşlenmiş gıdalardan ve fast food türü yiyeceklerden uzak durmak
- Keten tohumu yağı, zeytinyağı, argan yağı, balık yağı gibi faydalı yağları az miktarda kullanmak,
- Yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarla beslenmek

Kilo almak için ne yemeliyim-Kilo almak için ne yapmalı ve yapılmalı?

kilo aldıran yiyecekler

Kilo almak için denemediğiniz yol kalmamış olabilir. Bu durunda kilo aldırıcı besinler adı verilen özellikli bir takım yiyecekler ile beslenmeyi öneriyoruz. Bu konuda kilo almak için ne yapmalı sorusuna da bilimsel ve doğru yanıtlar ve bitkisel iştah açıcı formüller ile kilo almak için nasıl beslenmeliyim sorusuna yanıtlar:
Kilo almak için ipuçları ve tavsiyeler;
kilo aldıran yiyecekler1) Kilo almak için özellikle öğünlerden 45 dakika kadar evvel ve yatmadan hemen önce aç karnına : 1 bardak sıcak süt içine 2 çorba kaşığı bal 1 çorba kaşığı tereyağ konup iyice karıştırıldıktan sonra içilir.
2) Kilo almak isteniyorsa yemeklerdeki kalori miktarını artırmak amacıyla tüketilecek olan yemekler bol yağlı ve şekerli olmalı , sıcak olarak yenmelidir.
3) Kilo almak isteyenlerin sigara alışkanlıklarına bir son vermesi tavsiye ediliyor. Sigaranın vücuda etkileri arasında iştah kesici olması da vardır.
4) Ülkemizde oldukça yaygın bir alışkanlık olan çay ve kahve tüketimi iştah kesici etkisi olan bir şeydir. Özellikle şekersiz içilen çay ve kahve zayıflatır.Bu nedenle söz konusu içecekler ok az içilmeli ve içerisine bol şeker ilave edilmelidir.
5) Fındık , ceviz , fıstık , leblebi gibi çerezler ile çikolata ve dondurma gibi kalorisi yüksek atıştırmalıklar her fırsatta ve bolca tüketilmelidir.
6) Yemeklerde bol miktarda ekmek yenmeli , meyve ve sebze az yenmelidir.
7) Kilo almak için kahvaltıda ne yemeli: Kahvaltıda peynir ve zeytin az yenmeli , tereyağ – kaymak – reçel – pekmez ve bal bol miktarda yenmelidir.
8) Yemekler haşlama değil ; bol yağlı ve kızartmalı , az tuzlu ve kremalı olmalıdır.
9) bol bol mayonezli ekmek , yağlı börek , kremalı pasta , baklava ve kadayıf tüketilmeli , çikolata ve şekerleme yenmelidir.
10) Hareket etmek kilo kaybına neden olduğundan , mümkün olduğunca çok az hareket etmeli , yemek aralarında mutlaka yatıp uyunmalıdır. Fazla gezmek ve yürümek iyi değildir.
11) Kilo almak için su yeteri kadar içilmeli ve fazlaya kaçılmamalıdır. Tabi burada hiç sıvı almayın anlamı da çıkarılmamalıdır. Su yerine genellikle şerbet , cola ve meşrubat içilmelidir.
12) Salata zayıflatır. Bu nedenle salata tüketimini mideyi doldurmayacak şekilde yapmalı yani salatayı az yenmeli, yendiği zaman bol yağlı ve az sirkeli ve az limonlu olmalıdır.
13) Makarna ve pilav bol tereyağlı olarak yenmelidir.

Ahmet MARANKi den kilo aldıran formül;
Gece yatmadan önce, bal katılmış süt içilir. Bu karışıma her zaman devam edilmelidir.
Sabah kalkıp ikindi vaktine kadar bol bol üzüm suyu içilerek, susuz kalınır. Daha sonra akşam yemeğinde bol bol yoğurt yenir.
İştah açan yiyecekler
Kavun, karpuz: Baş ağrısını giderir, gözlere kuvvet verir, iştah açar.
Greyfurt: Kansere karşı koruyucudur, C vitamini deposudur. İştah açar.
Çörekotu: İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir.
Defne: İdrar ve âdet söktürür. İştah açar.
Havuç: Görmeyi kuvvetlendirir, kansızlığı giderir, yüz kırışıklıklarını giderir.
Tere: İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
İncir: Enerji verir, kilo almaya çok faydalıdır.
Karanfil: Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Hazmı kolaylaştırır. İştah açar.
Kırmızı biber: C vitamini çoktur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İştah açar, sindirimi kolaylaştırır, sinir hastalıklarını yatıştırır, kolesterolü önler.
Nohut: Vücudu kuvvetlendirir. Kuru fasulye ve pirinç de faydalıdır.
Soğan sarımsak: İştah açar.
Tarçın: Ruhi sıkıntıları giderir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
Yoğurt: Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Çikolatalı puding: Kilo almaya yarar.
Zencefil: İştah açar.
Tuz: İştah açar.
Baharatlar: İştah açar.
Zeytinyağı: En fazla kalori zeytin yağındadır.
Kuru yemişler: Kalori çoktur.
Hurma: Kansızlığa iyi gelir.


Sağlıklı Yollardan Kilo almak için ne yapmalıyım?
1. Günlük beslenme programınızı yaparken miktarı az enerji değeri yüksek yiyecekleri tercih etmeniz gerekir. Örneğin 1 kâse sütlü tatlının içine 2 yemek kaşığı eklenmiş ceviz porsiyon miktarını değiştirmez ama enerjisini artırmış olur.
2. Enerji ihtiyacımızı özellikle protein vitamin ve mineral değeri yüksek olan yiyeceklerle karşılamalıyız. Kahvaltılarımızın vazgeçilmez içeceği olan çay yerine bir tatlı kaşığı pekmez ile hazırlanmış süt veya taze sıkılmış meyve suyu tüketerek sabah içeceğimizin hem kalori hem de besin değerini yükseltmiş oluruz.
3. Yemeklerinizde bol baharat kullanın. Özellikle kırmızı biber nane kimyon iştahınızın açılmasını sağlar.
4. Yemeklerden önce veya yemeklerle birlikte su içmeyin. Çünkü yemeklerle birlikte alınan su erken doymanızı sağlar. Günlük almanız gereken 2 litre suyu yemeklerden sonra veya öğün aralarında tercih edin.
5. Sağlıklı kilo artışını abur cubur yiyeceklerle değil besin değeri yüksek gıdalar ile sağlamak en doğru yoldur.
Örneğin balık süt yoğurt peynir sıklıkla tüketmeniz gereken gıdalar arasında olmalıdır.
Not: Şayet amacınız sağlıklı kilo almak ise bunun için özellikle unlu, şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durulmalı, bunun yerine kas yapan yiyecekler olarak bilinen protein bakımından zengin gıdalar tercih edilmelidir.

Kaynak : http://www.sagligimiza.com

HALSİZLİĞE SON


Protein Sentezi / Anabolizma *
Glikojen Resynthesis *
İnsülin Hassasiyet *
Anti-Katabolizma / kas * Ayırma
Eğitim Toplantıları Kurtarma *
Adaleli Dayanıklılık *
Kas yorgunluğu * Dayanıklılık

AMINO X ™ SEÇMELER:
Dünyanın İlk Efervesan instantize Amino Asit Ürünüdür..
10 g Porsiyon başına Mikronize Anti-Katabolik Amino Asitler!
0 g Porsiyon başına Şeker!
Porsiyon başına D vitamini 500 Anabolik IUS!
Kafein-Kullanılabilir - Her zaman sabah,akşam,gündüzleri..
Tamamen Karışabilir (Topaklanma yok)
PROTEİN TOZU KAMPANYA !!

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Sağlık Diyet & Fitness

Öneriler ve ipuçları

Öneriler ve ipuçları

Forma girmek ve formda kalmak için asağıdaki önerileri aklınızın bir kösesinde bulundurmayı ihmal etmeyin.

-Boş olduğunuz her andan popo kaslarınızı sıkıp bırakarak yararlanın. Karın kaslarınızı da çok derin nefes alıp vererek sıkılaştırabilirsiniz.

-Açlık hissinden kaçınmak ve enerjinizi korumak için her zaman tok karınla işe başlayın. Tıka basa dolu bir mideden söz etmiyoruz elbette! En erken iki saat önce yemek yemiş olmalısınız. Öğle vaktine yakınsa spordan önce galeta gibi hafif bir şeyler atıştırın ve 45 dakikadan uzun yürüyüşleriniz için biraz yanınıza almayı da ihmal etmeyin. Diyet ürünleri tercih edin.

-Su içmek için susamayı beklemeyin. Yanınızda bir şişe su bulundurun ve ara sıra sindiriminin daha kolay olması için küçük yudumlar alarak için.

-Hangi aktiviteyi seçmiş olursanız olun, ısınma hareketleriyle spora başlayın ve ritminizi kademeli olarak arttırın.

-Etkili olması için zaman geçtikçe mesela pazartesi koşularını her defasında daha uzun veya daha hızlı koşun. Bisiklet gezintilerini pedalları daha ağırlaştırarak ve daha uzun, daha yorucu parkurlarda yapın.

Nasıl giyinmelisiniz?

-İçinde kendinizi iyi hissettiğiniz kıyafetler seçin. Ne çok bol ne de çok dar olsunlar. Üstünüz için pamuklu tişörtlerden kaçının, ağırdırlar ve nemi çabuk emerler. Hava alan ve çabuk kuruyan kumaşları tercih edin. Altınıza bir eşofman giymek yerine likralı uzun veya kısa bir tayt seçebilirsiniz. Hiçbir zaman kalın giyinip çıkmayın.

-Hava serinse ince bir kazak giyinin ve ısındığınızda yanınıza aldığınız sırt çantanıza koyun.

-Sevdiğiniz aksesuvarları çıkarmayın fakat gereksiz ağırlık da taşımayın. Ne kadar tecrübesiz olursanız, o kadar büyük bir çanta taşırsınız.

-Kullanılmış spor ayakkabılar ya da tenis ayakkabıları seçmeyin, düşüp yaralanabilirsiniz. En iyisi hafif, ayağı saran koşu ayakkabılarıdır.

Yağmur yağarsa.

• Bu durumda daha az yağmur alan yerleri tercih etmelisiniz. Bir park yerine, ağaç dallarıyla örtülü bir orman; meydan yerine ara sokaklar doğru seçimler olacaktır.

• İlk çıktığınızda üşümemek için rüzgarı kesen Gore-Tex gibi malzemelerden yapılan ürünleri kullanın.

• Yağmura konsantre olmayın: Dışarı adımınızı attıktan sonra önemi kalmayacaktır. Hatta hoşunuza bile gidebilir.

Altı günde forma girin

Perşembe,Cuma, Cumartesi yapılacaklar

Öneriler ve ipuçlarıKaynak : http://saglik.mahmure.com/diyet-fitness/oneriler-ve-ipuclari/213203

19 Temmuz 2013 Cuma

Profesyonel Vücut Geliştirme Tekniği

Pazartesi


Biceps

dumbell 5 set x 5

Göğüs egzersizleri

http://youtu.be/JZfQ5wW-LfA < zile

Trapez

Dumbell 5 set x 5

Bacak

dumbell 5 set x 5

Karın kasları

https://www.youtube.com/watch?v=35-c5LQFElM << izle

Sırt ve Kanat

dumbell 5 set x 5

Omuz

dumbell 5 set x 5







Çarşamba

Biceps

dumbell 5 set x 5

Triceps

dumbell 5 set x 5

Bacak

dumbell 5 set x 5

Bel esnetmesi ve kalça sıkılaştırma

5 set x 5

Karın kasları

https://www.youtube.com/watch?v=35-c5LQFElM << izle

Sırt ve Kanat

dumbell 5 set x 5

Gögüs

Dumbell bench press 5 set x 5

Göğüs egzersizleri

http://youtu.be/JZfQ5wW-LfA < zile

Omuz

dumbell 5 set x 5








Cuma


Biceps

dumbell 5 set x 5

Triceps

dumbell 5 set x 5

Bacak

dumbell 5 x 5

Sırt ve Kanat

dumbell 5 set x 5

Göğüs egzersizleri

http://youtu.be/JZfQ5wW-LfA < zile

Omuz

dumbell 5 set x 5


Karın kasları

https://www.youtube.com/watch?v=35-c5LQFElM

Not :
Set araları 45 sn.dinlenme olup kaldırabileceğiniz limiti sonuna kadar zorlayın.  5x5 vücut geliştirme sistemi bu şekilde işlemektedir.

 

BSN Syntha-6 Protein Strawberry 2270gr %100 ORJİNAL


Vücut Geliştirmenin Sırları Çözüldü



ANTRENMAN SIRLARI


!) Hangi deadlift hareketi daha faydalı? Smith makinesinde
bench press yapmanın bir
zararı var mı? İşte antrenmanınızı daha verimli hale getirecek 4 önemli ipucu.


Uploaded with ImageShack.us


Merdivenleri çifter çifter çıkın ;
Herkes kilo vermek isteyenlere asansör yerine merdiven kullanmalarını önerir.
Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre basamakları çifter
çifter çıkmak daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. Journal of Strength and
Conditioning’de yayınlanan araştırmaya göre bu şekilde daha hızlı hareket
edildiği için daha fazla güç harcanıyor. Bu da yağlarınızdan kurtulmanızı
hızlandırıyor.


!!)


Uploaded with ImageShack.us


Doğru deadlift’i bulun ;
Deadlift güç ve dayanıklılığı artıran en önemli hareketlerden biridir.
Deadlift’in hangi çeşidinin sizin için daha faydalı olduğu ise vücudunuzun
yapısına göre değişir. Kennesaw State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya
göre gövdesi uzun, kolları kısa olanlar sumo deadlift hareketinden daha fazla
verim alır. Kolları uzun olanlar ise klasik deadlift hareketini tercih
etmelidir. Strength and Conditioning Journal’da yayınlanan araştırma, aynı
zamanda bu harekette en sık yapılan iki hatanın belin doğal kıvrımını bozmak ve
dizleri fazla kırmak olduğunu ortaya çıkarmış.

!!!)



















BSN Syntha-6 Protein Strawberry 2270gr %100 ORJİNAL



ANTRENMAN SIRLARI

!) Hangi deadlift hareketi daha faydalı? Smith makinesinde
bench press yapmanın bir
zararı var mı? İşte antrenmanınızı daha verimli hale getirecek 4 önemli ipucu.


Uploaded with ImageShack.us


Merdivenleri çifter çifter çıkın ;
Herkes kilo vermek isteyenlere asansör yerine merdiven kullanmalarını önerir.
Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre basamakları çifter
çifter çıkmak daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. Journal of Strength and
Conditioning’de yayınlanan araştırmaya göre bu şekilde daha hızlı hareket
edildiği için daha fazla güç harcanıyor. Bu da yağlarınızdan kurtulmanızı
hızlandırıyor.


!!)


Uploaded with ImageShack.us


Doğru deadlift’i bulun ;
Deadlift güç ve dayanıklılığı artıran en önemli hareketlerden biridir.
Deadlift’in hangi çeşidinin sizin için daha faydalı olduğu ise vücudunuzun
yapısına göre değişir. Kennesaw State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya
göre gövdesi uzun, kolları kısa olanlar sumo deadlift hareketinden daha fazla
verim alır. Kolları uzun olanlar ise klasik deadlift hareketini tercih
etmelidir. Strength and Conditioning Journal’da yayınlanan araştırma, aynı
zamanda bu harekette en sık yapılan iki hatanın belin doğal kıvrımını bozmak ve
dizleri fazla kırmak olduğunu ortaya çıkarmış.

!!!)

Düşük ağırlıkla çok tekrar yapın ;

Bilim insanları yıllardır kas gelişimi için en ideal ağırlık antrenmanı
yöntemini bulmak için araştırmalar yapıyor. Nicholas Burd tarafından McMaster
Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da, düşük ağırlıklarla fazla sayıda
tekrar yapmanın, kas gelişimi açısından yüksek ağırlıklarla az sayıda tekrar
yapmaktan daha faydalı olduğunu saptamış.


!!!!)


Uploaded with ImageShack.us


Bench press mi smith makinesi mi?

Birçok insan bench press egzersizini Smith makinesinde yapmayı tercih eder.
Çünkü daha güvenlidir ve daha fazla ağırlık yüklemesi yapılabilir. California
State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, halterle (ya da serbest
ağırlıklarla) bench press yapmanın Smith makinesine göre daha fazla kas lifini
harekete geçirdiği saptanmış. Journal of Strength and Conditioning’de yayınlanan
araştırmaya göre halterle bench press yaptığınızda omuz kaslarınız çok daha
etkili çalışıyor.

Kaynak : http://www.bodyforumtr.com/vbforum/antrenman-bodybuilding-ve-fitness/onemli-antreman-sirlari-34474.html



















BSN Syntha-6 Protein Strawberry 2270gr %100 ORJİNAL



ANTRENMAN SIRLARI

!) Hangi deadlift hareketi daha faydalı? Smith makinesinde
bench press yapmanın bir
zararı var mı? İşte antrenmanınızı daha verimli hale getirecek 4 önemli ipucu.


Uploaded with ImageShack.us


Merdivenleri çifter çifter çıkın ;
Herkes kilo vermek isteyenlere asansör yerine merdiven kullanmalarını önerir.
Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre basamakları çifter
çifter çıkmak daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. Journal of Strength and
Conditioning’de yayınlanan araştırmaya göre bu şekilde daha hızlı hareket
edildiği için daha fazla güç harcanıyor. Bu da yağlarınızdan kurtulmanızı
hızlandırıyor.


!!)


Uploaded with ImageShack.us


Doğru deadlift’i bulun ;
Deadlift güç ve dayanıklılığı artıran en önemli hareketlerden biridir.
Deadlift’in hangi çeşidinin sizin için daha faydalı olduğu ise vücudunuzun
yapısına göre değişir. Kennesaw State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya
göre gövdesi uzun, kolları kısa olanlar sumo deadlift hareketinden daha fazla
verim alır. Kolları uzun olanlar ise klasik deadlift hareketini tercih
etmelidir. Strength and Conditioning Journal’da yayınlanan araştırma, aynı
zamanda bu harekette en sık yapılan iki hatanın belin doğal kıvrımını bozmak ve
dizleri fazla kırmak olduğunu ortaya çıkarmış.

!!!)

Düşük ağırlıkla çok tekrar yapın ;

Bilim insanları yıllardır kas gelişimi için en ideal ağırlık antrenmanı
yöntemini bulmak için araştırmalar yapıyor. Nicholas Burd tarafından McMaster
Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da, düşük ağırlıklarla fazla sayıda
tekrar yapmanın, kas gelişimi açısından yüksek ağırlıklarla az sayıda tekrar
yapmaktan daha faydalı olduğunu saptamış.


!!!!)


Uploaded with ImageShack.us


Bench press mi smith makinesi mi?

Birçok insan bench press egzersizini Smith makinesinde yapmayı tercih eder.
Çünkü daha güvenlidir ve daha fazla ağırlık yüklemesi yapılabilir. California
State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, halterle (ya da serbest
ağırlıklarla) bench press yapmanın Smith makinesine göre daha fazla kas lifini
harekete geçirdiği saptanmış. Journal of Strength and Conditioning’de yayınlanan
araştırmaya göre halterle bench press yaptığınızda omuz kaslarınız çok daha
etkili çalışıyor.

Kaynak : http://www.bodyforumtr.com/vbforum/antrenman-bodybuilding-ve-fitness/onemli-antreman-sirlari-34474.html



















BSN Syntha-6 Protein Strawberry 2270gr %100 ORJİNAL



ANTRENMAN SIRLARI

!) Hangi deadlift hareketi daha faydalı? Smith makinesinde
bench press yapmanın bir
zararı var mı? İşte antrenmanınızı daha verimli hale getirecek 4 önemli ipucu.


Uploaded with ImageShack.us


Merdivenleri çifter çifter çıkın ;
Herkes kilo vermek isteyenlere asansör yerine merdiven kullanmalarını önerir.
Pensilvanya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre basamakları çifter
çifter çıkmak daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. Journal of Strength and
Conditioning’de yayınlanan araştırmaya göre bu şekilde daha hızlı hareket
edildiği için daha fazla güç harcanıyor. Bu da yağlarınızdan kurtulmanızı
hızlandırıyor.


!!)


Uploaded with ImageShack.us


Doğru deadlift’i bulun ;
Deadlift güç ve dayanıklılığı artıran en önemli hareketlerden biridir.
Deadlift’in hangi çeşidinin sizin için daha faydalı olduğu ise vücudunuzun
yapısına göre değişir. Kennesaw State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya
göre gövdesi uzun, kolları kısa olanlar sumo deadlift hareketinden daha fazla
verim alır. Kolları uzun olanlar ise klasik deadlift hareketini tercih
etmelidir. Strength and Conditioning Journal’da yayınlanan araştırma, aynı
zamanda bu harekette en sık yapılan iki hatanın belin doğal kıvrımını bozmak ve
dizleri fazla kırmak olduğunu ortaya çıkarmış.

!!!)

Düşük ağırlıkla çok tekrar yapın ;

Bilim insanları yıllardır kas gelişimi için en ideal ağırlık antrenmanı
yöntemini bulmak için araştırmalar yapıyor. Nicholas Burd tarafından McMaster
Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da, düşük ağırlıklarla fazla sayıda
tekrar yapmanın, kas gelişimi açısından yüksek ağırlıklarla az sayıda tekrar
yapmaktan daha faydalı olduğunu saptamış.


!!!!)


Uploaded with ImageShack.us


Bench press mi smith makinesi mi?

Birçok insan bench press egzersizini Smith makinesinde yapmayı tercih eder.
Çünkü daha güvenlidir ve daha fazla ağırlık yüklemesi yapılabilir. California
State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, halterle (ya da serbest
ağırlıklarla) bench press yapmanın Smith makinesine göre daha fazla kas lifini
harekete geçirdiği saptanmış. Journal of Strength and Conditioning’de yayınlanan
araştırmaya göre halterle bench press yaptığınızda omuz kaslarınız çok daha
etkili çalışıyor.

Kaynak : http://www.bodyforumtr.com/vbforum/antrenman-bodybuilding-ve-fitness/onemli-antreman-sirlari-34474.html


Düşük ağırlıkla çok tekrar yapın ;

Bilim insanları yıllardır kas gelişimi için en ideal ağırlık antrenmanı
yöntemini bulmak için araştırmalar yapıyor. Nicholas Burd tarafından McMaster
Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da, düşük ağırlıklarla fazla sayıda
tekrar yapmanın, kas gelişimi açısından yüksek ağırlıklarla az sayıda tekrar
yapmaktan daha faydalı olduğunu saptamış.


!!!!)


Uploaded with ImageShack.us


Bench press mi smith makinesi mi?

Birçok insan bench press egzersizini Smith makinesinde yapmayı tercih eder.
Çünkü daha güvenlidir ve daha fazla ağırlık yüklemesi yapılabilir. California
State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, halterle (ya da serbest
ağırlıklarla) bench press yapmanın Smith makinesine göre daha fazla kas lifini
harekete geçirdiği saptanmış. Journal of Strength and Conditioning’de yayınlanan
araştırmaya göre halterle bench press yaptığınızda omuz kaslarınız çok daha
etkili çalışıyor.

Kaynak : http://www.bodyforumtr.com/vbforum/antrenman-bodybuilding-ve-fitness/onemli-antreman-sirlari-34474.html

16 Temmuz 2013 Salı

Vücut geliştirme teknikleri

1-6idman
Ünlü Dragomir Ciroslan, birçok şampiyonluklarda ve özellikle Avrupa ile Olimpiyat müsabakalarında sporculara madalya kazandırmış uzman bir Ağırlıkçı Antrenörüdür.
Romanya ağırlıkçı grubundan Amerika’ya 1984- 90 arasında bu sistemi getirmiştir. İddialı olarak 1/6 metod sisteminin yüksek kapasitede kuvvet ve hacim kazandırdığını açıklamıştır. Sporcuların Halterde sadece koparma ve silkme egzersizleriyle çalışmalarına rağmen kısa bir zaman sonra inanılmaz kaslar inşa ettiklerine şahit olan Ciroslan, birçok sporcunun hem çok kuvvetli hem de hacimli görünmeyi arzu ettiğini de dile getirmektedir.(1)

BSN Syntha-6 Protein Strawberry 2270gr %100 ORJİNAL


Vücut geliştirme sporcularının temel şikâyetleri arasında idmanlarının belli bir aşamadan sonra etki etmemesidir. Beslenmenin doğru uygulandığı bir zamanda dahi aynı idman tekniklerini vücut yapımız artık olumlu tepki vermemeye başlar. Burada şok etkisi uyandıracak teknikler denenmesi gerekir. Amerika’da bu sistemi uygulayanların 3 ay sonra tekrar kas ve kuvvet artışına şahit olduklarını belirtmişlerdir.
1/6 idman sistemi ilerlemiş sporcular için uygulanması gereken sistemdir. Yeni başlayanlar için tavsiye edilmiyor. Vücudun çıkış aşamasında bu sistemin uygulanması, kısa zamanda kasların yorulmasına sebebiyet verdiği için genelde ilerlemiş sporculara önerilir. Synergy Research Grubu bilimsel olarak sporcular üzerinde test etti. 1/6 idman sistemi farklı yapılara sahip 3 şahıs üzerinde test edildi. Bunun yanında bir tane de plasebo grubu bulunuyordu. Dinlenme ve mola devresi vücut yapısal gelişmeye göre ayarlandı. Daha sonra 3 amatör müsabaka sporcusu üzerinde test edildi. Sporcuların ilaçlı olması da göz önüne alınarak değerlendirmeler bu doğrultuda incelendi. Sonuç itibariyle atletik ve şişman yapılı sporcular kas ve kuvvet gelişmesi maksimum ölçüde değer kazanırken, zayıf yapılı sporcularda kuvvet artışı maksimum, kas gelişmesi ise minimum düzeyde kaldı. Yine sisteme göre 3 adet serbest vücutgeliştirmeci sporcular seçilerek ilaçsız olmak kaydıyla sistem doğal platformda uygulandı. Sonuçlar ortalama aynı şekilde cereyan etti.(2) 
Christopher Pennington, bu sistemi iştahlı bir şekilde yazısında anlatmıştır(The 1/6 Metod for Monster Power). Konuyu biraz abartıya getirdiğini düşünebilirsiniz ama Amerika da yarı abartının olması normal gözle bakılır. Kasların kaldırabileceği yükü fazlasıyla üzerine atmak yerine, kasları alıştırarak büyük yükü vermek, beklide bu sistemin etkili olmasını sağlamadaki temel faktördür.(3)
Dünyaca ünlü Bench Press ve ağırlık şampiyonu Anthony Clark, bu sistemi nasıl bulduğu sorusu sorulmuş ve Clark şöyle yanıtlamış: "Bana bir sistem sorduğunuzda ben o sistem hakkında hiç bir olumlu ya da olumsuz cevap veremem. Önce kendim denemiş olmam gerekiyor. Ama buda yetmez. Çünkü bende çok etkili olan bir teknik başka birisinde aynı şekilde etkili olmayabilir. 1/6 metodunu arkadaşımın önermesi üzerine dalga geçerek te olsa denedim ve gelişmeleri gördükten sonra önyargılarımı kırdım. Kısa zamanda hacim ve kuvvetimin arttığına şahit oldum. 1/6 sistemi veya buna benzer sistemler sporcuya gerçekten fayda sağlıyor.” şeklinde konuşmuştur.(4)


1_6sistem_1

1/6 Metod programını Nasıl Uygulayabilirim ?
Öncelikle kendinizi powerci ve vücut geliştirmeci olarak ikiye ayırabilirsiniz. Ayırmamış da olsanız bu programdan mükemmel sonuçlar almak mümkündür.  Program'da temel hareketler ele alınarak yapılır. Örneğin bacak kaslarında Çömelme(squat) / göğüs kasları için yatarak itme(bench press) / sırt kasları için karna çekiş(barbell rowing) / kollar için ayakta uzun demirle curl ve yatarak trizeps / Omuz kasları için ise ensede itme egzersizleri uygulanabilir.
Bacaklar için çömelmeyi ele alalım. Vücudun alt bölge kas kütlesi çok detaylı bir şekilde hacimli ve ağır basıncı kabullenir. Bunun içindir ki araştırmalar her zaman bacak kasları üzerinde yapılır. Mutlaka dikkatli ve kontrollü çalışılması gerekmektedir. Normal egzersizlerde sizi kaosa götürecek bir plan karşınıza çıkabilir. Bunun için egzersizlerle test edilirken temel egzersizler ele alınır.
Varsayalım ki sporcumuz maksimum 1 tekrar olarak 100kg başarabiliyor. Bu durumda şöyle bir plan takip etmesi gerekir.

Set 1:  50kg (%50 ağırlık)   1tekrar (ısınma)
1dk mola
Set 2:  60kg (%60 ağırlık)    6tekrar (ısınma)
1dk mola
Set 3:  70kg (%70 ağırlık)   1tekrar (orta maksimum)
1,5dk mola
Set 4:  75kg (%75 ağırlık)   6tekrar (orta maksimum)
2dk mola
Set 5: 100kg (%100 maksimum) 1tekrar(maksimum)
3dk mola
Set 6:  85kg  (%85 maksimum)    6tekrar(maksimum)
Bu sistem'de piramit sistemi gibi her set başında ağırlıklar artırılıyor. Uyguladığınız birinci ve ikinci setler tam anlamıyla ısınmadır. 3. set artık şok sinyali vermeye başlar ve kasları hacme dayalı tamamen uyarır. 4. set'te şok etkisi gelmiştir ve kaslar kan ile pompalanmış ve hacme endeksli egzersiz gerçekleştirilmiştir. Burada dikkat edilmesi gerekilen nokta uygulanılan egzersizin maksimum olarak 6 tekrar yapılmamasıdır. Yukarda ki örnekte sporcu 75kg ağırlığı 6 tekrarla kapatmıştır. Burada %100 maksimum kuvvet harcasaydı bu tekrar 9- 12 olabilirdi.  5. sette artık vücudumuz, maksimum kuvveti kullanır ve 1 tekrar yapabileceğimiz ağırlık kaldırılır. Bir tekrar uygulamakla hacme yönelme değil, kaslara hızlı bir şekilde kan pompalanması sağlanarak bir sonraki uygulamada kasların yoğrulması hedeflenir. Kemik-kas-sinir ve tendonlar bu devrede ciddi baskı altında kalır ve kuvvetin çabuk gelişmesi sağlanır. Bu sette vücuda inanılmaz bir şok uyarısı daha gelir. Artık "Ağır Mod" düğmesi basılarak devreye girilmiştir. Sinir sistemi bu devrede kapıları açarak hipotalamus ve hipofiz bezlerinin işbirliği ile vücut sinyalleri beraberinde çalışmaya başlar. Tam bu noktada idmanı kesmek yanlış olur. Çünkü vücut sistemini hazırlamıştır ve tekrar gelecek tepkiye yönelmiştir. İçinizde 1 tekrar yapabilecek bir izlenim olsa dahi ikinci tekrara girmeyiniz sonraki bacak idmanına saklayınız).
6. set'e geçildiğinde tekrar bütün vücudun kuvvetini bir arada toplayarak %100 maksimum basınç ile 6 tekrar yapılır. Bu 6 tekrarda ağırlığın düşmesinin hiç bir önemi yoktur. Önemli olan maksimum kuvvetle vücuda sinyal göndermektir. Bu son seti uyguladıktan sonra hala aynı şekilde 1 ve 6 olarak iki set daha uygulanabilir. Ama spor kariyeriniz daha başlarda geziyor ise o zaman biz sizin 6 set programında kalmanızı öneririz. Bu program bittikten sonra 3'er set olarak makine ve baldırlar çalışılabilir.
İdmanlar genel manada şu şekilde hazırlanabilir:
Örnek-A-
Pazartesi: Göğüs
Salı: Kollar
Çarşamba: Bacak
Perşembe: Sırt
Cuma: Omuz
C.tesi-Pazar: Mola
Eğer bu kadar uzun beklemek istemiyorsanız o zaman aşağıdaki programı uygulayabilirsiniz. 
Örnek-B-
Pazartesi: Göğüs+Bizeps
Salı: Sırt+Trizeps
Çarşamba: Bacak+Omuz
Perşembe: MOLA
Cuma: Program baştan uygulanır.
(Not: İsterseniz bir gün idman seansı uygulayıp diğer günü Mola'ya geçiş yapabilirsiniz. Bu şekilde her kas grubunu haftada bir çalıştırmış ve dinlendirmiş olacaksınız. İlerlemiş sporcular ya da ilaçla kendini yıpratanlar için her kas grubunu haftada iki kere çalıştırmaları mümkündür.)
İki kas grubu aynı anda çalıştırılması oldukça güçtür. Bundan dolayı büyük kas gruplarına 1/6 metod uygulanırken yanında küçük kas grubu 8/12 tekrarlarla çalıştırılır. Örneğin aşağıda göğüs programının yanında Bizeps programı da eklenilmiştir. Omuz kasları birçok sporcu tarafından büyük kas grubu olarak gösterilmiş de olsa genel manada küçük kas grupları arasında en büyük kas grubu olarak görülür. Bazı uzmanlar orta kas grubu olarak tanımlamışlardır. Kas kütlesini anatomi yapısı olarak incelediğimizde omuz kasları büyük kas grubuna girmemektedir. İdmanlarda dahi omuzları az çalıştırdığınızda hızlı gelişme kayıt ettiğini görebilmektesiniz.

BSN Syntha-6 Protein Strawberry 2270gr %100 ORJİNAL


Aşağıdaki tabloya bir göz atalım: 
1/6 Metod programı : Göğüs ve Bizeps
Set 1:  Yatarak İtme 50kg  1 tekrar (ısınma)
0,5dk mola
Set 1:  Ayakta curl   15kg  10 tekrar (ısınma)
0,5dk mola
Set 2:  Yatarak itme 60kg  6 tekrar (ısınma)
0,5dk mola
Set 2:  Ayakta curl   18kg  10 tekrar (ısınma)
0,5dk mola
Set 3:  Yatarak itme 70kg 1tekrar (orta maksimum)
1dk mola
Set 3:  Ayakta curl   20kg  10 tekrar (orta maksimum)
1dk mola
Set 4:  Yatarak itme 75kg 6tekrar (orta maksimum)
1dk mola
Set 4:  Ayakta curl  22kg  10 tekrar (orta maksimum)
1dk mola
Set 5:  Yatarak itme 100kg 1 tekrar(maksimum)
1,5dk mola
Set 5:  Ayakta curl 30kg  10 tekrar (maksimum)
1,5dk mola
Set 6:  Yatarak itme 85kg 6 tekrar(maksimum)
Şimdi anlıyoruz ki bu sistem gerçektende radikal bir sistem ve kuvvet+hacim olarak aklımızın en berrak penceresine yansıyabiliyor.

1/6 Sistem'de nerelere dikkat etmeliyiz?
1- Programı sindire sindire uygulayın ve aşırıya kaçmayın. Kaslarınızı fazla set ve sistemle aşırı yorarsanız tam anlamıyla kas gelişmeniz durabilir ya da vücudunuz bu sisteme olumlu tepki göstermez. İngilizce tabirle Overtraining olursunuz.
2-  Eğer vücudunuz bu sisteme alışırsa ve gelişme sinyali durursa o zaman programın derecesini yükseltiniz. Ayarı yavaş yavaş artırın.
3- Set arası mola verirken bunu kendinize göre ayarlayın. Nefes darlığı rahatsızlığınız var ise ya da çabuk yorulan tiplerdenseniz o zaman daha uzun mola ya girebilirsiniz. Bunun dışında sağlıklı ve standart mola ayarlarını yukarıdaki örneklerde belirledik. Bacak kasları için yapılan idmanlar insanı iki kat daha fazla yorduğu için daha uzun bir molaya ihtiyaç vardır. Bundan dolayı biz 2- 3 dk arasında zikretmişizdir. 120kg bir sporcu bu egzersizlerden daha çok yorgunluk hisseder. Bunun için hacimli insanların molaları 3-3.5dk şeklinde ayarlanabilir.
4- Mola aralarında sohbet ya da başka faaliyetlere dalmayınız. Kenara oturup uzun uzun dinlenmeyiniz.
5- İdman’a 30dk kala iki bardak su için. İdmanda yine iki bardak suyu set aralarında yudum yudum içerek ihtiyacınızı giderin. Sakın mideyi su içerek doldurmayın.
6- İki büyük kas grubunu aynı anda geliştirmeyin. 1/6 sistemini sadece büyük kas gruplarına uygulayın. Küçük kas gruplarına da uygulamak isterseniz yukarıdaki Örnek-A- planını seçin.
7- Her set, ağırlığı artırın. Son iki sette maksimum ağırlıklara yönelin.
8- İdmanlarınızı yorgun haldeyken uygulamayın. Örneğin kardiyo gibi koşunun arkasından ya da yoğun ve ağır geçen çalışma sonrası bu sistemi uygulamayın. Önce vücudunuzu tamamen dinlendirin ve vücudunuzda zindelik mevcutsa idmana girin.
9- Maksimum çalışmalarda yanınızda bir partner bulundurun.
10- Bu planı bütün bir sene boyunca uygulamayın. Sadece hacim döneminde senede 2 kere uygulayabilirsiniz. Çok sıcak iklimler haricinde bahar ve kış mevsimleri uygulamaya çalışın. Sıcak iklimlerde daha hafif programlara geçin. 6 ile 10 hafta arasında yapabileceğiniz bir süre seçebilirsiniz. Kişinin hedefine ve planına göre ayarlanabilir.
11- Bu ağır idman sistemini yeni başlayanlar uygulamamalıdır. Herkese hitap eden bir program değildir. Uzun zaman idman yapan ve artık idmanlarla kuvvetini ve kaslarını artıramayan müsabaka ya da serbest sporcular için geçerli bir metod’dur.
Genel manada şikayetleri göz önüne alırsanız, hacim ve kuvvet ikilisinin bir arada maksimum düzeyde gelişmediğini görebilir ya da duyabilirsiniz. Bu tip sorunlar genelde ilerlemiş sporcularda ortaya çıkıyor. Sorunu çözmek için tek alternatif bu sistem değildir. Doğru olan bir nokta ise bu sistemin gerçektende işe yaramasıdır. Buna inanmıyor musunuz? O zaman bu sistemi mutlaka denemelisiniz. 
Yazan:
Murat Kılıç (2008-2009)

Kaynak:
(1) Dragomir Ciroslan information in Los Angeles Usa. 1991
(2) Testing and Analysis 1/6 Metod Body Conzept Training from Germany. Synergy Research Group 2006-2007
(3) Christopher Pennington, written in magazin books"The 1/6 Metod for Monster Power" 2006.
(4) 1999 Arnold Classic champions chip seminer information roportage with  Anthony Clark

Kaynak : 
http://www.vucutbilim.com/antrenman/teknik-sistem/93-16-metod-ile-idman-teknigi.html